IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Австралия намали лихвата, Япония с нови стимули за кредитирането

Лихвaта вече е 3%, японската централна банка увеличава диапазона на финансовите инструменти, приемани при отпускане на кредит

08:48 | 07.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Австралия намали лихвата, Япония с нови стимули за кредитирането

Австралийската централна банка взе решение за ново понижение на лихвения процент в страната и след днешното заседание на институцията той вече е на ниво 3,0 на сто. В същото време среща имаха и ръководителите на централната банка на Япония, но техните решения бяха насочени в различна посока, тъй като лихвеният процент в страната възлиза на минималните 0,1 на сто и не позволява допълнителна редукция.

Понижението в Австралия е шесто от септември насам и идва след решението от миналия месец монетарната политика да остане без промяна. Основната лихва беше смъкната с 0,25 процентни пункта, въпреки че пазарите очакваха по-агресивни действия и редукция с половин процентен пункт.

Напълно според очакванията премина заседанието на ръководителите на централната банка на Япония. Те се съгласиха да увеличат диапазона на приеманите като обезпечение за кредит от институцията ценни книжа в опит да подпомогнат кредитирането в страната. Решението дойде след двудневна среща на ръководителите на институцията.

В официалното комюнике от събитието се казва, че износът на Япония се свива значително заради вложената икономическа обстановка на външните пазари. Освен това ръководителите на институцията предупреждават, че ситуацията може да стане и по-тежка, тъй като и вътрешното търсене започва да отслабва.

На валутните пазари йената успява да поскъпне спрямо еврото, като днес японската валута повишава стойността си с 1,1 на сто до 134,11 EUR/JPY. По отношение на долара йената напредва с 0,5 на сто, но въпреки това остава над границата от 100 йени за долар. Малко след 8:30 часа един долар се разменя за 100,49 йени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:08 | 31.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още