IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Русия може да понижи лихвата, тъй като „най-лошото от кризата е минало“

Ръководителят на централната банка очаква инфлация под 13% за 2009 г., което да позволи редукция на лихвените проценти

16:01 | 03.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Русия може да понижи лихвата, тъй като „най-лошото от кризата е минало“

Русия може да прибегне до първо понижение на лихвените проценти в страната от 2007 г. насам, става ясно от изявление на ръководителя на централната банка Сергей Игнатиев. Възможност за такъв ход давало обстоятелството, че „най-лошото от финансовата криза за страната е отминало“, предава Bloomberg.

Игнатиев смята, че „понеже инфлацията се забавя, може да се понижи лихвеният процент за рефинансиране и останалите лихви в страната“. Изказването му е направено по време на банкова конференция в Москва, на която банкерът е заявил още, че инфлацията през 2009 г. вероятно ще падне под 13 на сто.

През последните седмици водещи банкери в Русия призовават за понижаване на цената на кредитирането, тъй като бизнесът изпитва затруднения.

От ноември досега централната банка повиши двойно лихвата за рефинансиране, като с две увеличения тя стигна до 13 на сто. Причината за този ход беше желанието за ограничаване на количеството рубли, което е на разположение на банките и бизнеса, и произтичащото от това забавяне на отстъплението на руската валута спрямо долара.

Според Игнатиев по-тежката част от кризата е отминала и банките няма да получат нов удар или „втора вълна“ от проблеми заради увеличаване на лошите кредити. За подобна опасност обаче преди дни предупреди финансовият министър на страната Алексей Кудрин, припомня Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:24 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още