IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Броят на трайно безработните в САЩ е рекордно висок

Към края на март 5,73 млн. души са трайно безработни, което е почти два пъти повече в сравнение със същия период на миналата година

16:21 | 02.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Броят на трайно безработните в САЩ е рекордно висок

Броят на хората, които получават трайно помощи за безработица в САЩ, се повиши до рекордните 5,73 млн. души, съгласно сезонно коригираните данни на Министерството на труда. Броят на трайно безработните е почти двойно по-голям в сравнение със същия период на миналата година.

Новите молби за помощи за безработица са се увеличили с 12 хил. до 669 хил. за седмицата, приключила на 28 март. За една седмица молбите за помощи са се увеличили с 1,8% при пазарни очаквания за понижение от 3 хил. до 649 хил. Това е най-високата стойност на показателя от октомври 1982 г. досега.

Четириседмичната средна стойност на молбите за помощи, която е по-надежден показател за състоянието на пазара на труда, защото коригира случайните колебания, се е повишила с 6500 до 656 750 души. Това също е рекордно висока стойност за последните 26 години и половина. Към края на март най-много нови молби за обезщетения са постъпили в Калифорния, Мисури и Канзас.

Утре в 15:30 ч. българско време ще бъде публикуван отчетът на Министерството на труда в САЩ за състоянието на пазара на работна ръка и заетостта в неселскостопанските отрасли на икономиката. Един ден преди изнасянето на данните икономистите очакват, че през март работните места в неселскостопанските отрасли са намалели с 662 хил., като само в промишления отрасъл се очаква да бъдат закрити 160 хил. работни места. По този начин равнището на безработица в САЩ може да се повиши до 8,5 на сто през март спрямо 8,1% за февруари.

Лошите данни за броя на безработните в комбинация с по-малката от очакваното редукция на основната лихва в еврозоната оказаха силен натиск върху щатската валута, която загуби 1,3% или близо цент и половина спрямо еврото в рамките на един час. Към 15:45 ч. местно време едно евро се разменя срещу 1,3491 долара спрямо 1,3325 долара преди решението на ЕЦБ за лихвата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:33 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още