IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Безработицата в еврозоната расте

Равнището на безработицата достига 8,5% за февруари, очакванията на анализаторите бяха за ниво от 8,3 на сто

13:12 | 01.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Безработицата в еврозоната расте

Равнището на безработица в еврозоната се е повишило до 8,5% от работната сила през февруари, показват данни на Евростат. Броят на безработните лица се е увеличил с 319 хил. души за един месец, за да достигне 13,5 млн. души. За сравнение, безработицата е била 8,3 на сто за предишния месец и 7,2 на сто преди една година.

Предварителните очаквания на анализаторите бяха за повишаване на безработицата до 8,3% спрямо първоначално обявената стойност от 8,2% за януари.

В двете най-големи икономики в еврозоната - Германия и Франция – равнището на безработица възлиза на 7,4% и 8,6% съответно. Най-ниска е безработицата в Холандия – 2,7% и в Кипър – 4,5%. Най-висока сред страните членки е безработицата в Испания – 15,5%, следвана от Латвия – 14,4% и Литва – 13,7%.

Тези данни, както и докладът за бизнес активността в производствения сектор, не оказаха съществено влияние върху търговията на валутните пазари, като към 13:00 ч. едно евро се разменя срещу 1,3212 щатски долара. Утре ще се състои срещата на Управителния съвет на Европейската централна банка, като очакванията на мнозинството от икономистите са, че банката ще намали основния лихвен процент в еврозоната до 1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:46 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още