IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бизнес доверието в Япония с рекорден спад за първото тримесечие

Големите индустриални компании планират да съкратят своите инвестиции с повече от 6% през настоящата фискална година

11:00 | 01.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Бизнес доверието в Япония с рекорден спад за първото тримесечие

Мрачните прогнози за перспективите пред японската икономика намериха поредно потвърждение в рязкото влошаване на един от най-важните икономически показатели в страната на изгряващото слънце.

Индексът на доверието сред големите японски индустриални компании се понижи рязко до -58 пункта в края на първото тримесечие на тази година в сравнение с -24 пункта за предишното тримесечие. Това е най-ниската стойност на показателя от началото на изчислението му от Японската централна банка през 1974 г.

Икономистите очакваха барометърът на бизнес доверието да се понижи до -55 пункта. Индексът Tankan за големите производствени компании се изчислява на базата на резултатите от тримесечно проучване сред 1200 водещи производители в Япония. Стойност под нулата е сигнал, че икономическата активност в страната ще намалява през следващите месеци и създава предпоставки за съкращаване на работни места.

Безработицата в Япония достигна 4,4 процента от работната сила през февруари, което е най-високото ниво за последните три години и половина. Същевременно доходите на домакинствата продължават да намаляват за девети пореден месец, предава Bloomberg.

Обезпокояващи са данните, че големите индустриални компании в Япония планират да съкратят своите инвестиции с повече от 6% през фискалната година, която започва днес. Инвестиционните разходи на бизнеса са източник на около 15% от брутния вътрешен продукт на страната.

Стойността на индекса Tankan за непроизводствения сектор също се влоши силно, като намаля до -31 пункта спрямо -9 пункта за последното тримесечие на 2008 г. Това също се оказа най-силният месечен спад на показателя от началото на изчислението му през 1983 г. Икономистите очакваха по-слабо понижение до -26 пункта. Данните са тревожни, защото около 70% от добавената стойност в японската икономика се създава в сектора на услугите.

Вчера Организацията за икономическо сътрудничество и развитие коригира надолу своята прогноза за японската икономика. ОИСР очаква БВП на Япония да се свие с 6,6 процента през 2009 г., спрямо спад от 4,1% в еврозоната и 4% в САЩ.

Щатският долар поскъпна до 99,45 японски йени след изнасянето на данните, спрямо 99,04 йени за долар преди новината. Към 10:55 ч. българско време валутната двойка UDS/JPY се котира при нива от 98,65 долара за йена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:17 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още