IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

БВП на Канада се понижава с 0,7% през януари

Януари е шестият пореден месец, в рамките на който икономиката на страната се свива

16:36 | 31.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
БВП на Канада се понижава с 0,7% през януари

Канадската икономика се е свила с 0,7 процента през януари в сравнение с последния месец на 2008 г. Това е шестият пореден месец, в рамките на който брутният вътрешен продукт на страната намалява. На годишна база показателят се е понижил с 2,4% спрямо януари 2008 г. 

В основата на януарското понижение на БВП стои продължителното свиване на активността в производствения сектор, като тенденцията е най-силно изразена в автомобилната индустрия.

Ниската добавена стойност в строителния сектор и в сектора за търговия на едро също допринасят за свиването на БВП. Намалява добавената стойност и в сектора на финансовите и застрахователни услуги, в транспортния сектор, добивната индустрия и хранително-вкусовата промишленост.

Повишение на икономическата активност се наблюдава единствено при търговията на дребно, в публичния сектор и добива на суров петрол и природен газ.

В абсолютно изражение създадената от отраслите на икономиката добавена стойност възлиза на 1,19 млрд. щатски долара.

Данните на Националния статистически институт на Канада се оказаха малко по-лоши от предварителните очаквания на икономисти за спад на брутния вътрешен продукт от 0,6 на сто, след като през декември той се сви с 1 процент, а през ноември с 0,7%.

Отделни данни показаха, че цените на индустриалната продукция са се увеличили с 0,4 процента на месечна база. Това е първото повишение на показателя от август 2008 г. досега. Инфлацията се дължи главно на поевтиняването на местната валута спрямо щатския долар, в комбинация с поскъпването на суровия петрол и ценните метали.

Същевременно цените на суровините, които са показател за разходите на производителите, се увеличиха изненадващо с 1,2% на месечна база през февруари, но въпреки това остават с 30,7 процента по-ниски спрямо същия месец на 2008 г.

Новините не оказаха съществено влияние върху валутната търговия и към 14:30 ч. българско време един щатски долар се разменя срещу 1,2559 канадски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:30 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още