IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Равнището на безработица в Германия достигна 8,1%

Въпреки увеличението, безработицата остава под нивото от 8,4% отпреди година

15:09 | 31.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Равнището на безработица в Германия достигна 8,1%

Съобразеното със сезонните колебания равнище на безработица в Германия се увеличи през март и достигна 8,1 процента от работната сила. Равнището на безработицата се увеличава с 0,1% спрямо ревизираната нагоре стойност от 8 на сто за февруари, но въпреки това остава под нивото от 8,4% отпреди една година.

Данните на Федералното бюро по труда показват, че броят на безработните лица се е увеличил с 69 хил. души души до 3,4 млн. за разглеждания период. Резултатът нахвърли пазарните очаквания за увеличение на безработните лица с 53 хил., което съответства на безработица от 8%.

Броят на немските компании, които намаляват работното време на своите служители, за да редуцират разходите си за труд, продължава да расте. Повече от 600 хил. души са работили при намалено работно време през февруари, след като бизнеса бе принуден да намали обема на производството поради свиването на износа, който е източник на около една трета от брутния вътрешен продукт на страната.

Намаляването на работните часове позволява на немските компании да избягват съкращения на служители, което допълнително би утежнило състоянието на икономиката.

Същевременно равнището на безработица в Германия, измерено съгласно методологията на Международната организация на труда (ILO), се повиши с 0,1 процентни пункта до 7,4% през февруари. Общият брой на безработните лица се е увеличил от 3,14 млн. души през януари до 3,18 млн души през февруари.

Новината не оказа съществено влияние върху валутните пазари. Преди изнасянето на данните едно евро се разменяше срещу 1,3240 долара. Към 14:45 ч. българско време единната европейска валута се търгува срещу 1,3304 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:42 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още