IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Потребителските разходи в САЩ с второ месечно повишение

Потребителски разходи се увеличават с 0,2% през февруари, с толкова намаляват и личните доходи на домакинствата

16:06 | 27.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Потребителските разходи в САЩ с второ месечно повишение

Потребителските разходи на домакинствата в САЩ са се повишили с 0,2% на месечна база през февруари, съгласно данните на Бюрото за икономически анализи.

Това е второто поред месечно увеличение на индекса на личните разходи, след като през януари той се повиши с 1%.

Индексът на личните разходи показва колко харчат потребителите в САЩ всеки месец за стоки и услуги. Той е изключително важен индикатор за състоянието на американската икономика, защото потребителските разходи съставляват около 2/3 от брутния вътрешен продукт на страната. Неговата промяна е важен ориентир и за бъдещото развитие на ценовите нива.

Увеличението на личните разходи се дължи частично на по-силния темп на инфлация през февруари, която намалява покупателната способност на домакинствата.

Ценовият индекс на потребителските разходи, който е основен измерител на инфлацията в страната, ускори темпа на своя годишен ръст до 1% през февруари. През предходния месец показателят се повиши с 0,8 на сто.

Основният индекс на потребителските разходи, който изключва волатилните елементи, каквито са хранителните продукти и енергийните ресурси, се повиши с 0,2% на месечна и 1,8% на годишна база.

Днешният доклад на Бюрото за икономически анализи показа също, че личните доходи на домакинствата са намалели с 0,2% през февруари. Стойността на показателя за предишния месец бе ревизирана надолу до 0,2% спрямо първоначално обявените 0,4 на сто.

Данните не се отразяват значително на валутната търговия и в 15:50 ч. местно време едно евро се разменя срещу долара при курс 1,3309.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още