IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рекордно ниска стойност на индекса на водещите индикатори в Швейцария

Показателят, който прогнозира развитието на икономиката през следващите 6 месеца, намаля до -1,79 пункта

15:07 | 27.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Рекордно ниска стойност на индекса на водещите индикатори в Швейцария

Влошаването на състоянието на швейцарската икономика намери своето поредно потвърждение в резкия спад на индекса на водещите индикатори на института за икономически изследвания KOF, който отчете нова рекордно ниска историческа стойност.

Показателят, който прогнозира развитието на икономиката през следващите 6 месеца, намаля до -1,79 пункта през март спрямо ревизираната нагоре стойност от -1,37 пункта, отчетена за февруари.

Икономистите очакваха стойността на икономическия барометър да намалее по-малко до -1,55 пункта спрямо първоначално обявената стойност от -1,41 пункта за февруари.

От всички компоненти на показателя най-силно са се влошили показателите за износа и индустриалния сектор. Силно понижение се отчита също в строителния и финансовия сектор. Стабилизира се единствено индикаторът за потребителските разходи.

Индексът на водещите индикатори в Швейцария комбинира 25 водещи икономически показателя, в това число потребителски очаквания, износ, разрешителни за строеж, цени на акциите и лихвени спредове. Индексът се публикува всеки месец от швейцарския институт за изследване на бизнес цикъла KOF.

От института очакват, че икономиката на Швейцария ще се свие с 2,4% през 2009 г. и с още 0,3 на сто през 2010 г. Прогнозата на Швейцарската централна банка е малко по-лоша и предвижда БВП да се свие с 3% през тази година.

Новината доведе до силно поевтиняване на швейцарската валута спрямо американския долар. Един час преди обявяването на данните за индекса на водещите индикатори, един щатски долар се разменяше срещу 1,12 швейцарски франка. Към 14:50 ч. българско време доларът поскъпна до 1,14 франка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:39 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още