IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Продажбите на дребно във Великобритания намаляват рязко през февруари

Наблюдава се спад в продажбите на дребно във всички категории в сравнение с предишния месец

13:10 | 26.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Продажбите на дребно във Великобритания намаляват рязко през февруари

Продажбите на дребно във Великобритания отчетоха изненадващ спад от 1,9% през февруари спрямо предходния месец, съгласно данните, публикувани от Националния статистически офис на Великобритания.

В сравнение със същия месец на миналата година, продажбите на дребно са се увеличили с 0,4 процента, което е най-слабият годишен ръст от септември 1995 г. досега.

През януари продажбите се увеличиха с 0,9%, а годишният им ръст достигна 3,8%. Анализаторите прогнозираха понижение от 0,4 на сто за февруари и доста по-голямо годишно повишение от 2,5 на сто.

Спад на месечна база се наблюдава във всички категории, като най-силно са се понижили продажбите на текстилни изделия, облекло и обувки, които са намалели с 3,7%, и на хранителни продукти с 0,3%.

Днес бяха обявени и данните за бизнес инвестициите на Острова през последното тримесечие на 2008 г. Те са намалели с 4,5 на сто спрямо същото тримесечие на 2007 г. и с 1,5 на сто в сравнение с третото тримесечие на 2008 г.

Най-голямо е понижението на капиталовите разходи в строителния сектор и в хранително-вкусовата промишленост.

Британската лира реагира с рязко понижение спрямо основните валути след лошите данни за продажбите на дребно и бизнес инвестициите. Преди новината една британска лира се разменяше срещу 1,463 щатски долара, докато към 12:45 ч. българско време курсът GBP/USD се е понижил с 1 фигура до 1,453 долара за паунд.

Днешните новини допълват поредицата от лоши макроикономически данни за Великобритания през последните дни. По-рано през седмицата стана ясно, че инфлацията на Острова се е ускорила до 3,2 на сто през февруари под натиска на поскъпващите вносни стоки.

Утре ще бъдат публикувани и окончателните данни за брутния вътрешен продукт за последното тримесечие на 2008 г. Предварителните данни на Националния статистически офис показаха, че БВП на Великобритания се е свил с 1,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:39 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още