IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Потребителското доверие в Германия остава стабилно през април

Индексът на потребителското доверие на GFK се понижи слабо до 2,4 пункта спрямо ревизираната надолу стойност от 2,5 пункта за март

10:37 | 26.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Потребителското доверие в Германия остава стабилно през април

Индексът на потребителското доверие в Германия, измерван от изследователския институт GFK, се понижи слабо до 2,4 пункта през април. 

Показателят прекъсна възходящото си движение от последните 6 месеца, което започна през октомври миналата година. През септември 2008 г. потребителското доверие в страната се понижи до рекордно дъно за последните 6 години.

Икономистите прогнозираха минимално понижение на показателя до 2,5 пункта спрямо първоначално обявената стойност от 2,6 пункта за март. Преди една година стойността на показателя е възлизала на 4,6 пункта.

Минималното понижение на показателя може да се приеме и за положителен знак, защото показва, че доверието на домакинствата остава относително стабилно въпреки поредицата от лоши макроикономически данни през февруари.

Ниската инфлация в страната, големите отстъпки на търговците на дребно, както и финансовите стимули, които правителството създава, компенсират песимизма на домакинствата по отношение на икономическия растеж и състоянието на пазара на труда в страната.

Изследването на GFK, който е четвъртият по големина институт за социални и пазарни изследвания в света, се провежда сред 2000 немски домакинства. Промяна в индикатора в рамките на 1 базисен пункт отговаря на годишна промяна в потребителските разходи на домакинствата от 0,1 на сто.

Новината не оказа съществено влияние върху курса на еврото спрямо останалите основни валути. Към 10:30 ч. българско време единната валута се разменя срещу 1,3577 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:48 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още