IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Продажбите на дребно във Великобритания рязко намаляват през март

63% от търговците на дребно отчитат спад в продажбите на годишна база, а едва 12 на сто - ръст

14:26 | 25.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Продажбите на дребно във Великобритания рязко намаляват през март

Индексът на Британската конфедерация на промишлените производители CBI Realized Sales, който измерва обема на продажбите на дребно в страната, се понижи рязко през март, съгласно данните, публикувани на уеб страницата на конфедерацията.

Показателят се срина до -44 пункта през март спрямо -25 пункта през февруари. Анализаторите очакваха по-високата стойност от -35 пункта.

Това е най-ниската отчетена стойност на показателя от началото на измерването му през 1983 г. досега. Това затвърждава тенденцията за трайно намаляване на обема на продажбите на дребно в страната, която започна да се наблюдава след пика, отбелязан през април 2007 г.

Само 12% от всички интервюирани търговци на дребно са заявили, че обемът на продажбите им се е увеличил спрямо същия месец на миналата година. Цели 63% от интервюираните са заявили, че продажбите им са отчели спад. Повечето от търговците на дребно очакват спад и през следващия месец.

Търговците на дребно са изправени пред сериозни трудности поради нарастващата безработицата и свиването на домакинските приходи. Потребителите обмислят внимателно всяка своя покупка и само тези търговци, които успеят да се нагодят към новите им предпочитания, ще се справят добре в условията на рецесия, заяви Анди Кларк, председател на конфедерацията.

Най-рязко е намалял обемът на продажбите на домакински уреди, облекло, обувки, кожени изделия и автомобили. Единствено продажбите на зеленчуци са отчели слаб ръст на годишна база.

Новината предизвика поевтиняване на британската лира спрямо долара. Към 14:10 ч. българско време паундът се разменя срещу 1,4558 долара спрямо нива от 1,4657 долара преди това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още