IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инфлацията във Великобритания се ускори до 3,2%

Годишният растеж на цените в страната остава над лимита от 2%, заложен от Английската централна банка, за 17-ти пореден месец

14:24 | 24.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Инфлацията във Великобритания се ускори до 3,2%

Годишната инфлация във Великобритания изненадващо се ускори до 3,2% през февруари, главно поради поскъпването на хранителните продукти и безалкохолните напитки, съгласно данните публикувани от статистическия офис на Великобритания.

По този начин, за 17-ти пореден месец, годишният растеж на цените остава над лимита от 2%, заложен от Английската централна банка. Когато годишната инфлация във Великобритания надвиши 3% или падне под 1%, централната банка е длъжна да публикува обществено достъпен доклад за инфлацията, в който да изложи причините за излизането й извън този интервал.

Според днешния доклад инфлацията в страната се ускорява поради поевтиняването на британския паунд, което прави вносните стоки по-скъпи. Според управителя на централната банка Мервин Кинг инфлацията отново ще започне да се понижава през идните месеци, под натиска на поевтиняващите енергийни ресурси и свиването на потреблението.

Пазарните очаквания на анализаторите бяха за забавяне на инфлацията до 2,6 на сто, след като през предходния месец в страната бе отчетена дефлация от 0,7% и годишен ръст от цените от 3%.

На месечна база инфлацията през февруари възлезе на 0,9 на сто, при очаквани 0,3%.

Основният индекс на потребителските цени, който изключва влиянието на цените на нестабилните елементи в потребителската кошница, каквито са хранителните продукти и горивата, се увеличи с 1,6% на годишна база. През предишния месец повишението възлезе на 1,3 на сто.

Другият измерител на инфлационното ниво в страната – индексът на цените на дребно, се повиши с 0,6 на сто за февруари, като на годишна база се задържа на нивото от февруари миналата година.

Новината за нарастващата инфлация доведе до поскъпване на британската валута спрямо щатския долар. Към 14:10 ч. българско време един британски паунд се разменя срещу 1,4738 долара. За последните 12 месеца британската лира се е обезценила с повече от 25% спрямо щатския долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:21 | 05.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още