IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рекорден спад на индустриалното производство в еврозоната

Рецесията се задълбочава, а производството пада с цели 17,3 на сто на годишна база през януари

14:13 | 20.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Рекорден спад на индустриалното производство в еврозоната

Индустриалното производство на еврозоната е отбелязало рекорден спад от 17,3 на сто на годишна база през януари, показват публикуваните днес от Евростат данни. Подобен срив не е наблюдаван нито веднъж от 1986 година насам, когато е поставено началото на статистическите данни по този показател.

Спадът в производството е доказателство, че рецесията в еврозоната се задълбочава. Тя принуждава компаниите да съкращават разходите си и произведената продукция, както и да отлагат инвестициите си.

Спрямо последния месец на миналата година свиването на индустриалното производство е в размер на 3,5 на сто. Предварителните очаквания на анализаторите бяха за по-голям спад на месечна база в границите 4,5-5 на сто, но на годишна прогнозите бяха за понижение от 15,5 на сто, пише Bloomberg.

В най-силната икономика на еврозоната – Германия, през януари е отбелязан спад на индустриалното производство от 7,5 на сто на месечна база, което не се е случвало от обединението на страната през 1991 година. Във Франция пък понижението възлезе на 3,1 на сто.

Днес еврото изгуби известни позиции срещу американския долар. Единната валута губи 0,7 на сто до 1,3560 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:48 | 28.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още