IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рекорден брой на трайно безработните в САЩ

5,47 млн. души в САЩ получават трайно помощи за безработица

17:59 | 19.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Рекорден брой на трайно безработните в САЩ

Броят на лицата, получаващи трайно помощи за безработица в САЩ, се e повишил до рекордните 5,47 млн. души, съгласно сезонно коригираните данни, публикувани от Министерството на труда.

Новите молби за помощи за безработица са намалели с 12 хил. до 646 хил. за седмицата приключила на 14 март. За една седмица молбите за помощи са намалели с 1,2%, при пазарни очаквания за повишение с 3 хил. до 657 хил.

Четириседмичната средна стойност на молбите за помощи, която е по-надежден показател за тенденциите в пазара на труда, защото коригира случайните колебания, се е повишила с 3 750 до 654 750 души. Това е най-високата стойност на показателя от месец октомври 1982 г. досега.

Към края на февруари най-високо е било нивото на безработица в Мичиган (8%), Орегон (7,7%) и Айдахо (7,3%).

Отделно проучване на Конферентния борд в САЩ показа, че индексът на водещите индикатори, който прогнозира развитието на американската икономика през следващите 6 месеца, се е понижил с 0,4 на сто през февруари.

Индексът на водещите индикатори в САЩ комбинира 10 водещи показателя, в това число потребителски очаквания, разрешителни за строеж, молби за помощи за безработица, цени на акциите в индекса S&P 500 и M2 парично предлагане.

Икономистите очакваха икономическия барометър да се понижи по-силно с 0,6%.

Новините не оказаха влияние върху курса на долара. Към 17:35 ч. българско време единната валута се разменяше за 1,3715 щатски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:05 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още