IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Понижиха лихвата в Исландия до 17 на сто

Отслабналият инфлационен натиск позволи на централната банка да смъкне лихвения процент с цял пункт

11:35 | 19.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Понижиха лихвата в Исландия до 17 на сто

Централната банка на Исландия взе решение да понижи основния лихвен процент със 100 базисни пункта до 17 на сто. Преди решението на институцията лихвата беше на безпрецедентно в историята ниво, което бе предизвикано от острата обезценка на кроната след срива на банковата система в страната.

Понижението на лихвения процент е първо от ноември насам, когато икономиката на страната попадна под контрола на Международния валутен фонд, предава Bloomberg. То е станало възможно в резултат на понижения инфлационен натиск, дошъл заради отслабеното потребление на потребителите.

Очакванията на МВФ са, че икономиката на Исландия ще се свие с 10,5 на сто през настоящата година. В резултат на мерките, които се предприемат обаче, кроната е поскъпнала с 12 на сто срещу еврото от началото на годината, което е спомогнало за понижаване на инфлацията и е позволило редукцията на лихвата.

Миналата година исландската валута изгуби над 60 на сто от стойността си, което тласна инфлацията на нива от близо 20 на сто. През февруари темпът на поскъпване на живота се забави до 17,6 на сто, добавя информационната агенция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:19 | 30.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още