IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителските цени в САЩ с най-голям ръст от 7 месеца

Инфлацията в САЩ е 0,4% през миналия месец, като две трети от ръста се дължи на повишената цена на петрола

16:18 | 18.03.09 г.
Потребителските цени в САЩ с най-голям ръст от 7 месеца

Повишаващите се цени на бензина и облеклата в САЩ през февруари доведоха до най-висока потребителска инфлация в страната от 7 месеца насам.

Потребителските цени се повишиха с 0,4%, като две трети от ръста се дължи на поскъпването на петрола. Данните за инфлацията съвпаднаха със средната прогноза на икономисти и анализатори. Очакванията сред наблюдатели бяха, че рецесията няма да позволи на цените в САЩ да нарастват поне до края на тази година.

Изключвайки влиянието на храните и енергийните ресурси, потребителската цени нарастват с 0,2 на сто през февруари.

Цената на бензина в САЩ се е покачила средно с 8,3 на сто през миналия месец при 6 на сто ръст през януари.

Днес излязоха и данни за баланса по текущата сметка на най-голямата икономика в света. През 2008 г. дефицитът по сметката отчита остър спад главно поради отчетен излишък в сектора на услугите.

Миналата година дефицитът по текущата сметка се е понижил с 8 на сто до 673 млрд. долара. Очакванията на икономистите са дефицитът да продължи да се свива в резултат на по-бързия спад на вноса в сравнение с износа.

През седмицата има заседание на Федералния резерв, като очакванията са институцията да остави основната лихва непроменена, тъй като основен приоритет на ФЕД е предпазване на икономиката от навлизане в дълбока рецесия, а не неутрализиране на усилващата се инфлация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още