IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Индустриалното производство в САЩ се върна 7 години назад

Спадът е с 11,2% на годишна база през февруари, а степента на използване на производствения капацитет достига рекордно ниски нива

17:11 | 16.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Индустриалното производство в САЩ се върна 7 години назад

Индустриалното производство в САЩ се сви с 11,2% на годишна база през февруари, като се върна на нивото си от 2002 г. Обемът на индустриалното производство отбеляза спад за четвърти пореден месец, като се понижи с 1,4 на сто.

Пазарните очаквания бяха за спад от 1,2%, след като през месец януари индустриалното производство се сви с 1,9%. Най-голям спад има в обема на производството в строителния сектор. Единствено в автомобилния сектор производството бележи ръст от 8,5 на сто на месечна база.

Степента на натоварване на производствения сектор в САЩ се понижи до рекордно ниските 70,9% през месец февруари, спрямо ревизираната стойност от 71,9% за предходния месец.

Съгласно данните на Федералния резерв това е най-ниското ниво на използване на производствените мощности в страната от началото на измерването на показателя през 1967 г. Пазарните очаквания бяха за по-слабо понижение до 71,1%.

Степента на използване на производствения капацитет представлява съотношение между действителния и потенциалния обем на производството. Понижената активност в производствения сектор потвърждава задълбочаващата се рецесия в страната.

Още един важен икономически индикатор, който предоставя информация за състоянието на производствения сектор в щата Ню Йорк и за перспективите пред бъдещото му развитие, достигна рекордно ниска стойност. Индикаторът New York Empire State се понижи с 4 пункта през месец март до -38,2 пункта. Индикаторът обобщава резултатите от проучване на Федералния резерв в Ню Йорк, което се провежда сред 100 производители от различни индустрии в щата. Стойност на индикатора под нула е сигнал, че условията в производствения сектор се влошават.

Всички тези мрачни данни подхранват опасенията на икономистите, че спадът на БВП на САЩ може да се задълбочи допълнително. В края на миналата седмица стана ясно, че износът на страната, който доскоро беше един от малкото положителни компоненти на БВП, е намалял с 5,8% през месец януари.

През последното тримесечие на 2008 г. БВП на САЩ намаля с рекордните за последните 25 години 6,2%.

След обявяването на данните валутната двойка EUR/USD се търгуваше при нива от 1,2909 долара за евро. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:16 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още