IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инфлацията в еврозоната се усилва, заетостта отчита спад

Влошаването на икономическите условия в еврозоната води до съкращаване на работни места

13:10 | 16.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Инфлацията в еврозоната се усилва, заетостта отчита спад

Годишната инфлация в еврозоната възлиза на 1,2% през месец февруари, в сравнение с 1,1% инфлация за предходния месец. Данните на Европейската статистическа служба (Евростат) оправдаха пазарните очаквания за леко повишение на потребителските цени. Месечната инфлация е 0,4%, след като през месец януари бе отчетена дефлация в размер на 0,8%.

Нарастването на индекса на потребителските цени се дължи в най-голяма степен на поскъпването на алкохолните напитки, тютюневите изделия, услугите на хотелите и ресторантите. Същевременно се наблюдава поевтиняване на транспортните и комуникационните услуги.

Основният индекс на потребителските цени в 16-те страни, въвели еврото, който изключва влиянието на цените на хранителните продукти, алкохолните напитки, тютюневите изделия и енергийните ресурси, се повишава с 0,5% през февруари. В рамките на последните 12 месеца показателят е нараснал с 1,7 на сто. През предишния месец януари основният индекс на потребителските цени се повиши с 1,6% на годишна база, като анализаторите очакваха този темп на растеж на цените да се запази.

Днес бяха обявени и предварителните данни за промяната в заетостта в еврозоната за четвъртото тримесечие на 2008 г. Броят на заетите лица в икономиката е намалял с 0,3%, или с общо 453 000 души. Заетостта в еврозоната бележи спад за второ поредно тримесечие, след като през третото тримесечие на миналата година работните места намаляват с 0,1%. Загубата на работни места дава сигнал, че компаниите се въздържат от наемането на нови служители и дори освобождават хора, за да се справят с по-слабото потребление.

Европейската комисия (ЕК) прогнозира, че през тази година повече от 3 млн. работни места ще бъдат закрити в Европейския съюз в резултат от свиването на икономическата активност. ЕК предвижда, че безработицата може да достигне 10% през следващата година.

Данните за инфлацията и заетостта в еврозоната не оказаха влияние върху курса EUR/USD. Валутната двойка се търгуваше при нива от 1,3042 към 13:00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:08 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още