IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Търговският дефицит на САЩ на най-ниско ниво от 6 години

Показателят се свива с близо 10 на сто през първия месец на годината

15:24 | 13.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Търговският дефицит на САЩ на най-ниско ниво от 6 години

Търговският дефицит на САЩ се понижи с близо 10% през месец януари до 36 млрд. долара. Това е най-ниската стойност на дефицита от търговията със стоки и услуги между САЩ и останалия свят от 2003 година досега. Абсолютната стойност на показателя се оказа по-добра от прогнозите за свиване на дефицита до 38,3 млрд. долара.

 Рязкото свиване на търговския дефицит е резултат от понижаването на стойността на вноса с 11,5 млрд. долара (6,6%) до 160,9 млрд. долара. Стойността на износа на стоки и услуги също бележи спад, но в по-малки размери – със 7,6 млрд. долара (5,8%) до 124,9 млрд. долара.

Свиването на търговския дефицит на САЩ до 6 годишен минимум е поредният знак, че световната търговия се забавя поради по-слабото потребление в условията на икономическа криза.

От друга страна поевтиняването на долара спрямо останалите основни валути прави вносните стоки по-скъпи и кара американското население да купува повече местни стоки и услуги.

Допълнително забавяне на световната търговия може да се наблюдава и в случай, че администрацията на президента Обама преразгледа международните търговски споразумения и въведе протекционистични мерки за бизнеса и работещите в САЩ.

Преди обявяването на данните, търговията на еврото спрямо долара се извършваше при нива 1,2878 долара за евро, като за кратко единната валута поскъпна до 1,2930 долара, главно поради опасенията за продължаващото свиване на щатския износ, което ще засегне икономическия растеж на страната и пазара на труда.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:05 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още