IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Продажбите на дребно в САЩ отчитат спад, безработицата се увеличава

Индексът на продажбите отстъпва с по-малко от очакваното, а първоначалната безработица достига 26-годишен връх

15:35 | 12.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Продажбите на дребно в САЩ отчитат спад, безработицата се увеличава

Индексът на продажбите на дребно в САЩ се понижи с 0,1 на сто през месец февруари спрямо предходния месец, когато показателят отчете изненадващ ръст от 1,8%, показва съобщение на американското министерство на търговията.

Данните за предходния месец бяха ревизирани нагоре спрямо първоначалното обявения ръст от 1 на сто. За февруари анализаторите прогнозираха индексът на продажбите на дребно да се понижи по-силно с 0,5% на месечна база.

За последните 12 месеца продажбите на дребно в САЩ са спаднали с 8,6 на сто.

Ако бъде изключена търговията с автомобили, индексът на продажбите на дребно регистрира увеличение от 0,7 на сто на месечна база и спад от 5 на сто спрямо месец февруари 2008 г.

Коригираният със сезонните колебания обем на продажбите на дребно в САЩ възлиза на 346,8 млрд. долара. Стойността на продажбите на дребно без автомобили се е повишила до 290 млрд. долара.

Другият важен пазарен индикатор - новите молби за помощи за безработица показа, че за последната седмица молбите за помощи са се увеличили с 9 хил., или с 1,4 на сто, до 654 хил. броя при пазарни очаквания за повишение с 3 хил. молби.

За шести пореден месец новите молби за безработица се задържат на ниво над 600 хил., поради продължаващите съкращения на работна ръка от компаниите в опитите има да минимизират своите разходи в условията на задълбочаващата се икономическа криза.

Четириседмичната средна стойност на молбите за помощи, която е по-надежден показател за тенденциите на пазара на работна сила, защото коригира случайните колебания, се повиши с 6 750 броя до 650 хил. броя. Това е най-високата стойност на показателя за последните 26 години.

По този начин броят на лицата, получаващи трайно помощи за безработица, достига 5,317 млн. души, показват коригираните със сезонните колебания данни на Министерството на труда в САЩ.

Публикуваните данни не оказаха влияние върху курса на валутната двойка EUR/USD и еврото продължи да се търгува при нива от 1,2791 долара за евро.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:42 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още