IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Индустриалното производство на Германия с рекорден спад

През януари най-силната икономика в еврозоната е произвела с 19,3 на сто по-малко индустриални продукти на годишна база

14:00 | 12.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Индустриалното производство на Германия с рекорден спад

Германия продължава да дава индикации за влошаване на икономическата ситуация в Европа. След като Великобритания регистрира спад на промишленото си производство от 12,8 на сто на годишна база през януари, немските статистически служби отчитат още по-драстично понижение, което възлиза на 19,3 на сто.

Индустриалното производство на Германия се е понижило със 7,5 на сто спрямо декември, което е най-големият спад след обединението на страната през 1990 година. Предварителните очаквания на анализаторите бяха за далеч по-ограничено понижение на показателя от около 3 на сто.

Днешните данни дават поредното доказателство, че Германия е изпаднала в най-тежката си рецесия от края на Втората световна война досега. Прогнозите на специалистите сочат значителен икономически спад, като очакванията на базирания в Киел Институт за икономика са за отрицателен ръст от 3,7 на сто за 2009 година, съобщава Bloomberg.

Спадът в индустриалното производство се дължи основно на срив от 12,3 на сто в производството на инвестиционни стоки, както и на понижението от 7,8 на сто в строителния сектор.

Днес еврото остава на относително стабилни позиции срещу основните валути. По отношение на долара единната валута поевтинява с 0,4 на сто до 1,2778 EUR/USD. За отстъплението повлия новината, че в еврозоната е отчетена дефлация на ниво производител за шести пореден месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:17 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още