IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бразилия предприе драстична лихвена редукция

Централната банка смъкна лихвения процент с 1,5 процентни пункта до 11,25 на сто заради опасността от свиване на икономиката

10:05 | 12.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Бразилия предприе драстична лихвена редукция

Бразилската централна банка взе единодушно решение за рязко понижение на лихвения процент, давайки сигнал на пазарите, че може да се очакват и нови агресивни редукции през следващите месеци. Причината за този ход е надвисналата над страната опасност от първо свиване на икономиката за последните 17 години.

Решението на ръководителите на монетарната политика е за понижение на основната лихва с цели 150 базисни пункта и нейната стойност вече е 11,25 на сто. Това е най-рязкото понижение на лихвения процент за последните пет години, коментира Ройтерс.

В официалното съобщение за решението се казва, че, преди да бъдат предприемани нови понижения на лихвата, ръководителите на централната банка трябва да оценят въздействието на извършените от януари досега две редукции, възлизащи общо на 2,5 процентни пункта. Това становище се приема от анализаторите като знак, че от институцията искат да ограничат очакванията на пазарите за нови понижения.

Въпреки това обаче специалистите смятат, че централната банка е готова на нови лихвени понижения, тъй като икономическата криза навлиза все по-силно в страната. Това се вижда от набиращите сила съкращения на служителите, както и от проблемите при износа. За намаляване на лихвата съдейства и забавянето на инфлацията в страната.

Статистиката показва, че бразилската икономика не се е намирала в рецесия от първата половина на 2003 г. досега. Годишен спад пък не е отбелязван от 1992 г., когато е било измерено свиване с 0,5 на сто.

През последните шест месеца валутата на Бразилия е загубила 23 на сто от стойността си спрямо американския долар. Вчера тя поскъпна с 0,3 на сто до 2,3402 реала за долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:04 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още