IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инвестициите в Китай скачат с 26,5%, експортът с рекорден спад

Насочват се много пари към инфраструктурата, но проблемите извън Китай заплашват производителите

09:43 | 11.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Инвестициите в Китай скачат с 26,5%, експортът с рекорден спад

Разходите за инвестиции в Китай през първите два месеца на годината бележат впечатляващ ръст от 26,5 на сто на годишна база и възлизат на 1,03 трлн. юана (150 млрд. долара). Това се дължи на засиленото наливане на средства за строеж на инфраструктурни обекти като пътища, жп линии и електроцентрали от страна на правителството, които са част от плана за стимулиране на икономиката.

Мерките, които предприема правителството на Китай, са насочени към преодоляване на проблемите от глобалната криза и спада в експорта. Повод за притеснения в тази посока бяха дадени и днес, след като стана ясно, че износът на страната е отбелязал рекорден спад от 25,7 на сто през февруари.

Анализаторите бяха силно изненадани от понижението в експорта на Китай през втория месец на годината, като прогнозите бяха за 22,5 на сто. Разочароващите данни, съчетани със спад на вноса с 24,1 на сто, са довели до свиване на търговския излишък на Китай до едва 4,8 млрд. долара.

Отчетеният излишък възлиза на едва една осма от този, регистриран месец по-рано. Специалистите не успяха да предскажат и този показател за китайската икономика, като консенсусните прогнози бяха за излишък от 28,3 млрд. долара.

Данните за търговския баланс са обезпокоителни за износителите от Китай. Проблемите на външните пазари водят до спад в потреблението, което може да окаже силно негативни ефекти върху производителите от страната. Това вероятно ще доведе до нови реформи от страна на правителството, като очакванията са за понижение на експортните такси и някои данъци, предава Bloomberg.

Днес китайският юан понижи стойността си спрямо долара и от 6,8392 USD/CNY преди публикуването на данните поевтиня до 6,8420 USD/CNY рано тази сутрин българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:06 | 24.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още