IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Износът на Германия се срина с над 20 на сто за година

Експортът на най-силната икономика в еврозоната пада силно, инфлацията продължава да се забавя

10:36 | 10.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Износът на Германия се срина с над 20 на сто за година

Статистическата служба на Германия продължава да поднася обезпокоителни данни за състоянието на немската икономика. Днес стана ясно, че износът от страната се е свил драстично през януари. През февруари пък инфлацията в Германия е отбелязала ново забавяне, което поражда страхове за дефлация.

Износът на Германия се е понижил с цели 20,7 на сто на годишна база, показват сезонно коригираните данни на официалната статистика. Неговата стойност за януари възлиза на 66,6 млрд. евро, което е с 4,4 на сто по-малко от декември 2008 г. В същото време вносът в страната се е свил с 12,9 на сто спрямо януари миналата година и стойността му е 58,1 млрд. евро.

Това означава, че през януари 2009 година немската икономика е отчела търговски излишък от 8,5 млрд. евро. Предварителните данни на статистиката пък показват, че по текущата сметка е измерен излишък в размер на 4,2 млрд. евро.

Данните за инфлацията в немската икономика също са обезпокоителни, тъй като тенденцията е все повече към дефлация. Окончателните данни за февруари показват, че инфлацията се е забавила до едва 0,6 на сто на месечна база, а на годишна поскъпването на живота е в рамките на 1 на сто.

Днес еврото успява да поскъпне спрямо американския долар и в 10:25 часа българско време двете валути се търгуват по 1,2703 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:54 | 29.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още