IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Британският паунд рязко надолу заради нов срив на доверието в икономиката

Негативният сентимент около банковия сектор на Острова „свали“ лирата с по над 1,5% срещу основните валути

16:05 | 09.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Британският паунд рязко надолу заради нов срив на доверието в икономиката

Британският паунд отново падна под границата от 1,40 GBP/USD и се върна до най-ниската си стойност за последните шест седмици. Причина за това стана поредният удар, който понасят акциите на финансовите институции в днешната търговска сесия на борсата в Лондон.

Финансовият сектор попадна под разпродажби след новината от уикенда, че правителството ще увеличи дела си в Lloyds Banking Group до 65 на сто. Това породи опасения, че и други банки могат да бъдат национализирани, което пък се отрази силно негативно на доверието в перспективите пред британската икономика.

Днес акциите на финансовите компании са основен двигател на понижението на водещия британски индекс FTSE 100, който пада с 1,6 на сто до 3 475 пункта. Акциите на Lloyds до момента губят 8 на сто, с толкова се смъква и пазарната капитализация на HSBC и RBS. Книжата на Barclays пък поевтиняват с 13 на сто.

До момента на валутните пазари британската лира губи 1,7 на сто срещу еврото спрямо петък до ниво 0,9127 EUR/GBP. По отношение на американския долар лирата се обезценява също с толкова, отстъпвайки до 1,3794 долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:00 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още