IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Американската икономика продължава да върви надолу

Изготвяният от Федералния резерв доклад Бежова книга показва, че икономическите условия са се влошили през януари и февруари

08:41 | 05.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Американската икономика продължава да върви надолу

Икономиката на САЩ продължава да поднася негативни новини. Вчера стана ясно, че изготвяният от Федералния резерв доклад Бежова книга, който се използва като един от основните показатели при определянето на лихвения процент в страната, показва ново влошаване на икономическите условия от началото на годината.

Съгласно доклада, подобряване на икономиката не може да бъде очаквано преди края на 2009 или първите месеци на 2010 година. „Влошаване се наблюдава на широк фронт, като едва няколко сектора изглеждат като изключения“, се казва в документа, цитиран от ВВС.

Бежовата книга е изготвена на база информация, събрана до 23 февруари и се очаква изводите от нея да бъдат използвани на предстоящата среща на Фед след две седмици. Тя обаче едва ли ще повлияе на монетарната политика на институцията, тъй като лихвеният процент в САЩ е в коридора 0-0,25 на сто и едва ли може да бъде понижен още.

„Потребителските разходи продължават да се забавят като цяло, макар в някои региони да се наблюдава известно подобрение през януари и февруари спрямо разочароващия празничен сезон“, се казва в доклада.

По отношение на производството данните за повечето райони показват сигнали за значително забавяне на икономическата активност, а наблюденията върху финансовия сектор дават индикации за допълнително забавяне в кредитирането.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:50 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още