IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рецесия и в Швейцария – първа за последните шест години

Алпийската държава е претърпяла икономически спад от 0,3 на сто през последното тримесечие на 2008 година, резултатът е по-добър от прогнозите

12:36 | 03.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Рецесия и в Швейцария – първа за последните шест години

Икономиката на Швейцария официално е в рецесия, става ясно от публикуваните днес данни за брутния вътрешен продукт на страната за последното тримесечие на 2008 година. Така след две последователни тримесечия на отрицателен ръст Швейцария вече отговаря на теоретичното определение за техническа рецесия.

Икономиката на алпийската държава се е свила с 0,3 на сто спрямо третото тримесечие на годината. Тогава пък статистиката отчете спад от 0,1 на сто. Въпреки негативната новина ситуацията в страната не изглежда толкова лоша, тъй като предварителните очаквания бяха за спад от 0,8 на сто.

Представянето на икономиката е най-слабо от третото тримесечие на 2004 година, показват данните на швейцарската национална статистика. В същото време рецесията е първа за последните шест години, предава Bloomberg.

За последните три месеца на 2008 година износът на Швейцария е паднал с цели 8,1 на сто, а инвестициите са се свили с 3,1 на сто. Вносът е намалял с 5,8 на сто, а пък разходите на домакинствата са се свили с 0,1 на сто.

Централната банка на страната понижи лихвения процент с 225 базисни пункта от октомври досега и актуалното ниво на основната лихва е едва 0,5 на сто. Това означава, че институцията има доста ограничено поле за нова редукция на лихвения процент с цел насърчаване на икономическия растеж.

Днес на валутните пазари швейцарският франк се котира при 1,4790 EUR/CHF.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:41 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още