IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Еврозоната обезпокоена от поевтиняването на паунда

Сривът на лирата заплашвал страните от зоната с още по-тежка рецесия заради нарушената конкурентност на износа им към Великобритания

12:37 | 25.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Еврозоната обезпокоена от поевтиняването на паунда

Официални лица от Европейския съюз изразяват притеснение относно рекордно ниските нива на британската лира срещу еврото, тъй като това би могло да дестабилизира икономиката на Великобритания. Това става ясно от документ, изготвен от Европейската комисия и финансови министри от ЕС този месец.

„Много острото“ поевтиняване на лирата „увеличава въпросите относно финансовата стабилност на британската икономика“, се казва в документа, който е бил изготвен в навечерието на срещата на Г-7 в Рим миналата седмица, съобщава Bloomberg.

Слабостта на валутата е „източник на опасения за еврозоната“, става ясно от документа. Повод за притесненията дава обстоятелството, че през последната година британската лира се е обезценила с 18 на сто спрямо еврото. Това води до значителни съмнения относно способността на страната да запази финансовото си здраве и с оглед необходимостта от спасяване на финансовия сектор.

Според документа представителите на еврозоната се притесняват, че понижението в курса на лирата ще доведе до задълбочаване на рецесията в техните държави. Причина за това е нарушената конкурентност на износа от еврозоната към Великобритания, която е най-големият й търговски партньор.

Днес британската валута се търгува на нива около 88,30 пенса за едно евро. Рекордното дъно на лирата бе достигнато в края на декември при 98 пенса за едно евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:34 | 23.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още