IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Високият политически риск доведе до срив на украинската валута

Гривната се обезцени с близо 3,5 на сто днес, за последните шест месеца пропадането е с 50 на сто

16:04 | 24.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Високият политически риск доведе до срив на украинската валута

Валутата на Украйна претърпя поредна остра обезценка днес и достигна рекордно ниска стойност спрямо американския долар. Причина за поевтиняването на гривната стана съобщение на рейтинговата агенция Moody's, че оценката на държавния дълг на страната може да бъде понижена заради увеличаващите се политически рискове.

Днес гривната изгуби 3,4 на сто до 9,26 гривни за долар и ако това ниво се запази, търговията ще приключи под предишното рекордно дъно от 9,10 гривни за долар, отбелязано през декември. Най-ниската стойност на украинската валута в рамките на търговска сесия беше отбелязано на 18 декември при 9,7813 гривни за долар.

Рейтинговата агенция обмисля дали да смъкне рейтинга на украинския държавен дълг с още едно ниво до В1. Тази степен е с цели четири нива под тези, които дават инвестиционен рейтинг на оценяваните облигации.

Гривната се е обезценила с 50 на сто спрямо долара за последните шест месеца, тъй като ограниченото търсене на украинския износ и липсата на външно кредитиране доведоха до първо свиване на икономиката на страната за последните десет години.

Тежката ситуация се изостри от сблъсъците между президента на Украйна Виктор Юшченко и министър-председателя Юлия Тимошенко, които водят след себе си отлагане на дискусиите, необходими за съживяване на икономиката. Заради проблемите държавата се обърна за помощ към МВФ в размер на 16,4 млрд. долара и според Moody's е изправена пред нужда от спасяване.

Именно политическите проблеми са в основата на случващото се в Украйна и влошават значително ситуацията в страната, смятат анализаторите на рейтинговата агенция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:40 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още