IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Банкерите от ЦИЕ вдигнаха курса на валутите си с координирана намеса

Ръководителите на централните банки на Полша, Унгария, Румъния и Чехия направиха вербална намеса и подкрепиха паричните единици на страните си

20:41 | 23.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Банкерите от ЦИЕ вдигнаха курса на валутите си с координирана намеса

Валутите от Централна и Източна Европа започнаха седмицата силно, след като ръководителите на централните банки на страните в региона предприеха координирана вербална интервенция на пазара.

Днес ръководителите и на четирите финансови институции са изказали коментари в подкрепа на местните валути, които са дали незабавен резултат.

„Становищата на гуверньорите бяха разпространени самостоятелно, но е ясно, че бяха координирани“, смята анализаторът от Danske Bank Ларс Кристиансен. Според него всички те са казвали едно и също - „разпродажбите от последните дни са били прекомерни и не отразяват икономическите фундаменти“, пише marketwatch.com.

В резултат на изказванията унгарският форинт е поскъпнал с 2,4 на сто срещу еврото, а срещу чешката крона и полската злота обезценката на единната валута е съответно 1,9 и 2,0 на сто.

Борсовите индекси на пазарите от ЦИЕ обаче не приеха така оптимистично изявленията, като в Румъния и Унгария основните индекси паднаха с по 1,1 на сто, а в Полша и Чехия спадовете възлязоха съответно на 0,8 и 0,5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:38 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още