IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

В САЩ отчитат инфлация от 0% на годишна база за пръв път от 1955 г.

На месечна база бе отбелязан първи ръст от половин година след края на новогодишните разпродажби

15:53 | 20.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
В САЩ отчитат инфлация от 0% на годишна база за пръв път от 1955 г.

Индексът на потребителските цени в САЩ не е регистрирал изменение на годишна база през януари и животът в най-голямата икономика не е поскъпнал в рамките на година за пръв път от 1955 година насам. През първия месец на годината на месечна база пък е отчетен ръст, което се случва за пръв път от половин година насам. Главна роля за това е дал краят на сезона на новогодишните разпродажби, в резултат на който компаниите са направили опит за повишение на цените.

За последната година (януари 2009 спрямо януари 2008) инфлацията в САЩ е 0%, което пък се случва за пръв път от 1955 година насам. Основният индекс на потребителските цени пък се повишава с 1,7 на сто за последните 12 месеца, показва статистиката.

За първия месец на годината спрямо последния на 2008 г. животът в най-голямата икономика е поскъпнал с 0,3 на сто, съобщава американското министерство на труда. През декември потребителските цени отбелязаха спад от 0,8 на сто, а сега анализаторите очакваха повишение с 0,2 на сто.

Основният индекс на потребителските цени, в който не попадат волатилните стокови групи на храните и горивата, се повишава с 0,2 на сто в резултат на поскъпване на автомобилите, облеклото и медицинските услуги, пише Bloomberg. Очакванията на анализаторите бяха за повишение от 0,1 на сто.

Данните за ниска инфлация са обезпокояващи за мнозина анализатори, тъй като създават предпоставки за попадане под дефлационен натиск. Такава ситуация в икономиката е много опасна, тъй като печалбите на компаниите падат, а обслужването на задълженията става доста трудно.

Днес доларът остава стабилен, като в 15:45 часа се търгува на същите нива както и в 10:00 българско време – 1,2594 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:21 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още