IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Щатско разследване срещу UBS отслаби швейцарския франк

Франкът обаче възстанови загубите, след като финансовият министър Ханс-Рудолф Мерц каза, че строгостта на банковата тайна в страната ще се запази

17:06 | 19.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Щатско разследване срещу UBS отслаби швейцарския франк

Швейцарският франк понесе големи загуби спрямо еврото в четвъртък заради спекулации, че швейцарското правителство може да затегне законите за банковата тайна в страната вследствие на данъчен процес срещу UBS AG в САЩ, предаде Ройтерс.

Франкът обаче възстанови загубите, след като финансовият министър Ханс-Рудолф Мерц каза, че строгостта на банковата тайна в страната ще се запази и че подкрепя UBS за решението й да плати 780 милиона долара и да посочи определени американски клиенти, за да се справи с отправените й обвинения в измама.

Съобщението от най-голямата банка в страната за решение да заплати въпросната сума дойде по-рано днес. Финансовата институция се е съгласила да разкрие самоличността на някои тайни собственици на сметки, за да избегне разследване в САЩ по обвинение, че е помогнала на хиляди богати американци за укриване на данъци.

Американското министерството на правосъдието обвини UBS в опит за измама в САЩ, оказвайки помощ на 17 хил. американски да укрият доходи от местната приходна агенция. САЩ ще свалят обвиненията си след 18 месеца, ако банката реформира своята практика, помага на прокурорите и извършва плащания. UBS ще разкрие незабавно имената на около 250 клиенти, според хора запознати със случая.

Еврото се изкачи до 1,4945 франка, покачване от повече от един процент спрямо предишния ден, но след това загуби част от тези печалби и последно се търгува за около 1,4900 франка.

„Ако (властите в) Швейцария премахнат закона (за банковата тайна) това може да бъде крайъгълен камък в швейцарската банкова история и ще има голям негативен ефект върху швейцарския финансов сектор“, коментират валутни анализатори от Action Economics. Според тях франкът е отслабнал, тъй като краткосрочните играчи и фондовете предпочитат да получат повече яснота по въпроса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:29 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още