IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Английската централна банка иска повече права за печатане на пари

Ръководителите на институцията ще се обърнат към правителството, за да поискат повече правомощия за увеличаване на паричното предлагане

16:31 | 18.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Английската централна банка иска повече права за печатане на пари

Английската централна банка (АЦБ) публикува стенограмата от последното заседание на управителите си, като от него стана ясно, че банкерите ще настояват за правото да създават пари като част от опитите за стабилизиране на икономиката в условията на кризата.

Докладът показва, че ръководителите на АЦБ са гласували единодушно за понижаване на лихвения процент с половин пункт до 1,0 на сто при последното си заседание, като един от членовете на управителния съвет дори е настоявал за по-агресивна редукция от цял пункт.

Ниската стойност на лихвения процент обаче значително ограничава възможностите на централната банка за стимулиране на икономиката по този начин. Поради тази причина ръководителите на АЦБ са гласували единодушно за искане за одобрение от правителството на мерки, насочени към увеличаване на предлагането на пари в икономиката.

Този процес, известен като „количествено облекчаване“ на паричното предлагане, трябва да бъде насочен за увеличаване на количеството пари в банковата система. Целта на това е да се насърчи кредитирането от страна на търговските банки.

Въпреки гласуваното преди две седмици решение за търсене на одобрение на подобни ходове от страна на правителството, преди седмица гуверньорът на АЦБ Марвин Кинг заяви, че институцията може да премине към тази тактика съвсем скоро, предупреждавайки, че понижението на лихвения процент дава все по-незадоволителни резултати.

Основен начин за „количествено облекчаване“ и увеличаване на паричното предлагане е печатането на пари, което обаче води след себе си значителна опасност от бърз ръст на инфлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:14 | 09.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още