IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рекордни дъна за централноевропейските валути спрямо еврото

Пониженията според анализатори се дължат на спекулативни настроения и песимизма на инвеститорите

21:50 | 16.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Рекордни дъна за централноевропейските валути спрямо еврото

Валутите на няколко страни в Централна Европа отбелязаха значителни спадове в понеделник спрямо еврото. Пониженията според анализатори, цитирани от АФП, се дължат на спекулативни настроения и песимизма на инвеститорите.

В Будапеща форинтът достигна най-ниското си историческо ниво спрямо единната европейска валута (304,60 форинта за евро), във Варшава злотата стигна най-ниска стойност от присъединяването на Полша към Европейския съюз през 2004 г. (4,83 за евро), а чешката крона се понижи до 29,10 крони за евро, което е най-слабо представяне от януари 2006 г.

Румънската лея също продължи спада си (до ниво от 4,31), изравнявайки регистрираното най-ниско равнище на 22 януари.

„Инвеститорите възприемат негативно региона на Централна и Източна Европа, където макроикономическите данни не спират да се влошават вследствие на глобалната икономическа рецесия”, коментира Ян Вежмелек от чешката Komercni Banka.

Според него инвеститорите се питат какъв капацитет имат „въпросните страни да финансират бюджетните си дефицити и тези по текущите си сметки”.

От юли миналата година злотата е загубила 43% от стойността си, унгарската валута – близо 28%, а чешката крона – близо 25%.

„Толкова бързо обезценяване на валута не е възможно в рамките на обикновени търговски транзакции. Тук виждаме спекулация. Тя подхранва интензитета и продължителността на спада”, смятат експерти от ING Bank Slaski във Варшава. „Регионът ни не е много популярен в този момент, дори и Полша като цяло да се справя доста добре спрямо други държави”.

В Унгария анализаторите смятат, че отслабването на форинта е свързано с увеличаването на бюджетния дефицит, който според унгарския премиер може да достигне между 2,7% и 2,9% от БВП при заложени 2,6%.

В Прага властите също посочиха възможност за увеличаване на бюджетния дефицит – над 3-те процента, изисквани според критериите на Маастрихт, и много над заложените в бюджета за 2009 1,6%.

Чехия все още не е си е определила дата за влизане в еврозоната, за разлика от Полша, която си е поставила за цел това да се случи през 2012 г. Предвид последното развитие на нещата на международните пазари обаче в страната допуснаха, че може да има известно забавяне в изпълнението на тези им планове.

Още по темата:

FAZ: Левът стои пред сериозни изпитания за запазване на стойността си

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:22 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още