IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Икономиката на Япония бележи драстичен спад

През последното тримесечие на 2008 година икономиката се е свила с цели 12,7 на сто на годишна база

08:39 | 16.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Икономиката на Япония бележи драстичен спад

Японската икономика е отбелязала драстичен спад през последните три месеца на 2008 година. Той възлиза на цели 12,7 на сто на годишна база, което е най-лошият резултат за последните 35 години. Главна роля за това са изиграли рецесиите в САЩ и Европа, където търсенето на японски стоки е намаляло силно.

Икономиката на Япония бележи отрицателен ръст вече три последователни тримесечия, показват официалните данни на статистическите служби в страната. Спадът през последните три месеца надхвърля предварителните прогнози за -11,6 на сто, предава Bloomberg.

Свиването на икономиката се дължи на драстичния спад на износа на Япония, който се е понижил с безпрецедентните 13,9 на сто на тримесечна база за периода октомври-декември 2008 година. За слабия резултат е допринесло и понижаването на промишленото производство с над 20 на сто на годишна база, отчетено в края на миналата година.

Публикуваните днес данни показват, че Япония, чиято икономика към момента е втора по големина в света, понася най-тежките удари от кризата. Нейната икономика се е свила с 3,3 на сто на тримесечна база, докато икономическият спад в САЩ е 1 на сто, а в еврозоната – 1,5 на сто.

Новината се отрази на японската йена, която спечели позиции срещу американския долар. Нейната стойност се повиши от 91,76 до 91,62 йени за долар, тъй като пазарите не очакват правителствена намеса за отслабване на валутния курс. В същото време основният борсов индекс Nikkei 225 отстъпи с 0,2 на сто в средата на търговската сесия в Токио.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:05 | 02.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още