IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Икономиката на Германия с най-остър спад от 22 години

Европа затъва все по-силно в блатото на рецесията, което предполага нови понижения на лихвения процент в еврозоната

10:46 | 13.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Икономиката на Германия с най-остър спад от 22 години

Икономиката на Германия е отбелязала най-слабото си тримесечие за последните близо 22 години, показват официалните статистически данни в страната. Предварителните оценки на брутния вътрешен продукт за последните три месеца на 2008 година показват спад от 2,1 на сто спрямо предходния период, което не се е случвало от 1987 година насам.

Публикуваната от статистиците стойност е далеч по-слаба от предварителните прогнози на анализаторите за понижение на икономиката с 1,8 на сто.

Слабите данни, съчетани с новината, че икономиката на Франция се е свила с 1,2 на сто в края на миналата година, предвещават значителен икономически спад и в еврозоната като цяло. Предварителните данни за брутния вътрешен продукт на 15-те държави с обща валута за последното тримесечие на годината трябва да бъдат публикувани в 12 часа българско време днес.

В статистиката не попада най-новият член на еврозоната – Словакия, която се присъедини към единното пространство на 1 януари тази година.

Слабите резултати на икономиката предполагат, че Европейската централна банка ще бъде принудена да извърши ново понижение на лихвения процент в еврозоната. Към момента стойността на основната лихва е 2 на сто, като прогнозите са, че ЕЦБ ще последва централните банки на САЩ и Англия и ще редуцира лихвения процент до нива, близки до нула.

До момента валутните пазари не реагират остро на негативните новини, тъй като се очакват данните за еврозоната като цяло. В 10:30 часа българско време едно евро се разменя за 1,2934 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още