IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рекорден спад на индустриалното производство е еврозоната

На годишна база продукцията на промишлените предприятия през декември е паднала с цели 12%

14:28 | 12.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Рекорден спад на индустриалното производство е еврозоната

Индустриалното производство в еврозоната се е понижило повече от предвиденото през декември, показва обявената днес официална статистика. Понижението е с 2,6% спрямо предходния месец, докато средните очаквания на запитаните от Ройтерс икономисти бяха за понижение от 2,1%.

На годишна база продукцията на промишлените предприятия е паднала с цели 12%, което е най-големият спад от 1990 г. насам – годината, в която е започнало воденето на общата статистика. Прогнозите на икономистите бяха за понижение от 8,9 на сто за година.

Евростат освен това ревизира данните за месец ноември до -2,2 на сто спрямо обявените по-рано -1,6 на сто.

„Забавянето на икономиката в края на миналата година е спиращо дъха“, коментира за Ройтерс Ник Кунис, икономист във Fortis. Според него цифрите се добавят към вече многобройните аргументи за понижаване на лихвените равнища от Европейската централна банка, която освен това трябва да засили мерките за смекчаване на условията на финансовите пазари.

През последните дни бяха обявени поредица от данни, които карат анализаторите да смятат, че през март предстои понижение на лихвените нива в еврозоната. Появиха се обаче и много мнения, според които е нужно финансовата институция да вземе и по-малко конвенционални решения, например да придобие държавни, дори корпоративни облигации.

Спадът на индустриалното производство и понижението на инвестициите спомагат за прогнози за изпадане в рецесия на еврозоната през второто и третото тримесечие на 2008 г. и намаляват потребителското доверие. Според много икономисти страхът от безработица може да подтикне потребителите да спестяват повече, а много компании може да бъдат принудени да работят доста под капацитета си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още