IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Износът на Китай отбеляза най-голям спад за последните 13 години

Пониженията както в износа, така и във вноса, са по-лоши от прогнозираните

10:00 | 11.02.09 г.
Износът на Китай отбеляза най-голям спад за последните 13 години

Износът на Китай отчете най-голям спад от почти 13 години заради понижено търсене от САЩ и Европа, като вносът също регистрира рекордно намаление, сигнализирайки задълбочаващото се забавяне в третата най-голяма икономика в света, съобщава Bloomberg.

Доставките за чужбина намаляха със 17,5% през януари спрямо година по-рано, а вносът се понижи с 43,1 на сто, съобщават от митническата служба в страната. И двете стойности са по-лоши от прогнозираните от икономистите.

Търговският излишък от 39,11 млрд. долара е вторият най-висок за страната. Икономическото забавяне вече е отнело работата на 20 млн. работници-мигранти от селските райони в страната, а ръстът на БВП може да се забави до 6,1% това тримесечие, сочи прогноза на икономисти.

Износът за Европейския съюз е намалял със 17,4 на сто на годишна база, а този за САЩ – с 9,8 на сто. Експортът на електроника е спаднал с 21%, а на стомана и играчки - съответно с 32,5 и 14,7%.

Забавянето в търговията вероятно е било изострено от празниците по повод на китайската Нова година, която тази година се честваше през януари, а миналата - през февруари.

Китайският юан се е търгувал по курс 6,8344 за долар към обяд днес в Шанхай в сравнение с 6,8342 за долар, преди данните да бъдат публикувани.

Правителството следва политика на обезценяване на юана спрямо долара, за да стимулира износа. Китай трябва „активно да насочи“ юана към 6,93 спрямо долара, за да насърчи икономическия ръст и заетостта, показва доклад на министерството на финансите, публикуван на 7-ми февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още