IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пазарът на труда в САЩ най-слаб от 35 години

Компаниите продължават да съкращават служители заради тежките условия, които поражда рецесията в страната

18:35 | 09.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Пазарът на труда в САЩ най-слаб от 35 години

Показателите на пазара на труда в САЩ се влошават с невиждан за последните 35 години темп, показва доклад на анализаторите от организацията Conference Board. Според данните на компанията индексът на тенденциите в заетостта се е понижил с 1 на сто през януари на месечна база.

На годишна база индикаторът се влошава с цели 18,6 на сто, което е най-острият спад от рецесията на 1974 година досега, пише CNBC. „Подобни понижения предполагат, че значителните съкращения ще се запазят за още няколко месеца“, смята главният анализатор на организацията Гад Ливанън.

„Става все по-ясно, че продължаващото влошаване на икономическите условия принуждават много компании да предприемат съкращаване на работната си сила“, заявява Ливанън.

Понижението на индекса продължава вече 18 последователни месеца. Той се изгражда чрез комбинацията на осем показателя за пазара на труда, сред които попадат някои индекси на правителството, както и проучванията на някои частни компании.

Преди месец от Conference Board съобщи, че икономиката може да изгуби 2 млн. работни места след уволнението на над 3 млн. души през 2008 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:07 | 05.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още