IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Спадът на производството във Великобритания продължава

Инфлацията на ниво производител се забавя, проблемите пред индустрията остават

12:42 | 06.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Спадът на производството във Великобритания продължава

Трудностите пред британската икономика продължават, става ясно от данните за производството на Острова. През декември промишленото производство е отбелязало спад от 2,2 на сто спрямо предходния месец, като свиването продължава вече десет поредни месеца. Това е най-дългата негативна серия от 1980 година насам.

В същото време производствените цени са отбелязали ръст от 3,5 на сто на годишна база през януари, след изненадващ ръст на инфлацията на ниво производител с 0,1 на сто на месечна база през първия месец на новата година. Преди месец на годишна база производствената инфлация беше 4,6 на сто.

Индустриалното производство, в което попадат минното дело, комуналните услуги и добивът на петрол и газ, се е понижило с 4,5 на сто през последните три месеца на 2008 година. Това се очаква да доведе до загуба на 0,1 процентни пункта от БВП на страната за миналата година.

Заради изострянето на проблемите Английската централна банка предприе безпрецедентно понижение на лихвения процент вчера, смъквайки го до 1,0 на сто. Това оказа известен позитивен ефект и лирата поскъпна до 1,4767 GBP/USD днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:37 | 07.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още