IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Унгарската валута с рекордно дъно срещу еврото

Страната едва ли може да си позволи да се намеси и да коригира валутния курс заради проблемите, които има икономиката й

09:18 | 04.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Унгарската валута с рекордно дъно срещу еврото

Унгарският форинт падна на рекордно ниско ниво спрямо еврото вчера, след като двете валути се търгуваха по курс 303,19 EUR/HUF. За деня еврото успя да повиши стойността си с над 1,5 на сто.

„Унгарският премиер имаше среща с гуверньора на централната банка късно вчера, за да обсъдят дали са необходими мерки за ограничаване обезценяването на форинта“, заявява един от анализаторите на Brown Brothers Harriman, цитиран от marketwatch.com. Това поражда спекулации, че централната банка може да предприеме интервенция на валутния пазар.

Според специалиста обаче страната едва ли може да си позволи да се намеси на пазара и да коригира валутния курс заради проблемите, които има унгарската икономика. Заради трудностите Будапеща вече се обърна към Международния валутен фонд, Европейския съюз и Световната банка, привличайки финансиране в размер на 25 млрд. долара.

След сериозното си отстъпление валутата на Унгария се стабилизира и рано тази сутрин поскъпна до 299,82 EUR/HUF.

Вчерашният ден беше негативен и за други източноевропейски валути. Полската злота изгуби 2,5 на сто срещу еврото, а чешката крона се обезцени с 1 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:12 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още