IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Разходите на потребителите в САЩ с рекорден шести пореден спад

2008 година е била най-слабата за американците от 1961 година, възможно е допълнително влошаване

16:25 | 02.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Разходите на потребителите в САЩ с рекорден шести пореден спад

Индексът на личните разходи в САЩ е отбелязал шести пореден месечен спад през декември, показват данни на американското Министерство на търговията. Подобна негативна поредица не е наблюдавана в досегашната история на показателя, което означава, че САЩ постигат пореден „черен“ рекорд.

Понижението за декември възлиза на 1 на сто и идва след понижение 0,8 на сто за ноември. Като цяло за 2008 година потребителските разходи са нараснали с 3,6 на сто, което е най-ниското понижение от 1961 година насам, показва статистиката. Предварителните прогнози на анализаторите бяха, че показателят ще се смъкне с 0,9 на сто.

Приходите на американците пък са се свили с 0,2 на сто през последния месец на годината. Понижението продължава вече цяло тримесечие, което е "най-черната" серия от януари 1954 година насам, пише Bloomberg.

Публикуваните данни допълнително засилват притесненията, че в САЩ ще се наблюдава значителна дефлация. Основният метод, по който Федералният резерв измерва инфлацията – чрез основния индекс на потребителските разходи, в който не попадат фолатилните стокови групи като храни и горива, се е увеличил с 0,6 на сто през декември на месечна база.

На годишна база показателят се повишава с 1,7 на сто, което е най-малкото му увеличение за последните близо пет години.

Данните не се отразяват значително на валутната търговия и в 16:20 часа доларът се разменя срещу еврото по курс 1,2770.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:15 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още