IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рублата падна на 11-годишно дъно

Руската валута мина на нива под заложените от централната банка, очакват се действия за защита на стойността й

11:06 | 02.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Рублата падна на 11-годишно дъно

Руската рубла поевтиня до нива, намиращи се под заложния от централната банка на страната таргет от 36 рубли за долар днес. Това се случва по-малко от седмица след изказването на ръководителя на институцията Сергей Игнатиев, че банката би продължила да харчи от валутните резерви на страната за подкрепа на рублата.

Тази сутрин руската валута поевтиня с 1,7 на сто до 36,3550 рубли за долар, което е най-ниската й стойност от януари 1998 година досега. Това е по-ниска стойност от обявената от Игнатиев цел за задържане на нивото от 41 пункта срещу кошницата от валути, в която попадат доларът и еврото.

Съотношение от 41 пункта срещу кошницата пък отговаря на курс от 36 рубли за долар, коментира Bloomberg. Днес пък рублата отстъпи с 0,9 на сто до 40,6289 пункта срещу въпросната кошница, а от старта на седмичната търговия руската валута отстъпва с 0,9 на сто спрямо еврото.

До момента от централната банка на Русия отказват коментар относно новото отстъпление на руската валута, съобщава още информационната агенция.

От ноември досега централната банка увеличи рейнджа на движението на руската валута на 20 пъти. От август досега пък централната банка е стопила 35 на сто от валутните резерви на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:44 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още