IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Още лоши новини за безработицата и поръчките на дълготрайни стоки в САЩ

Картината на пазара на труда става все по-мрачна, поръчките на дълготрайни стоки падат значително

16:44 | 29.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Още лоши новини за безработицата и поръчките на дълготрайни стоки в САЩ

Днес беше публикувана поредната порция разочароващи данни за състоянието на американската икономика. Те дойдоха от пазара на труда и индекса на поръчките на дълготрайни стоки, който продължава да се понижава вече пети пореден месец.

Подадените през миналата седмица молби за получаване на помощ от държавата при безработица се увеличават до 588 хил., след като ревизираните данни за предходния период показват 585 хил. молби. В същото време трайно ползващите държавна помощ за безработица американци са се увеличили със 159 хил. и вече наброяват 4,776 млн. души, съобщават от Министерството на труда.

Според статистиката това е най-големият брой безработни, получаващи помощ, в историята на проучването, която датира от 1967 година. Предварителните анализи сочеха увеличаване на безработицата до 4,65 млн. души.

Негативната картина на състоянието на американската икономика беше допълнена от данните за поръчките на дълготрайни стоки. През декември те са отбелязали спад от 2,6 на сто, а след ревизията на резултатите за ноември до -3,7 на сто става ясно, че за цялата 2008 година е регистрирано понижение от 5,7 на сто.

В петък се очаква да бъдат публикувани данните за брутния вътрешен продукт на САЩ, които според анализаторите на Ройтерс ще покажат фрапиращ спад от 5,4 на сто на годишна база.

След разочароващите данни американският долар отново отстъпва на еврото. През деня двете валути се търгуваха на нива около 1,3060 долара за евро, докато в 16:30 часа кросът вече е при 1,3160 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:10 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още