IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нова Зеландия понижи лихвения си процент драстично

Основната лихва беше понижена от 5% на 3,5%

09:40 | 29.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Нова Зеландия понижи лихвения си процент драстично

Централната банка на Нова Зеландия взе решение да понижи основния лихвен процент в страната с 1,5 процентни пункта до 3,5 на сто в борбата с рецесията, която заплашва да бъде по-тежка от предварително очакваното.

„Очакваме влиянието на последните събития да окаже по-силно влияние върху Нова Зеландия от това, което прогнозирахме през декември. Това е резултат от негативните перспективи пред условията за търговия и експорт и затегнатите условия на кредитиране“, заявяват ръководителите на институцията в официалното си съобщение относно взетото решение.

„Размерите на спада в перспективите пред глобалния растеж и продължаващата несигурност изиграха огромна роля за днешното решение“, допълват от банката.

Анализаторите очакваха по-пасивни действия от страна на централната банка и не толкова агресивно понижение на лихвения процент. Преобладаващите прогнози бяха за редукция с 1 пункт до 4,0 на сто, съобщава marketwatch.com.

След решението борсовата търговия в Нова Зеландия се разви оптимистично и основният индекс NZX 50 FF Gross напредна с 0,81 на сто до 2 770,12 пункта. В същото време обаче курсът на новозеландския долар се понижава спрямо американския му съименник с 1,8 на сто до 0,5147 NZD/USD, след като вчера кросът беше при 0,5303 NZD/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:25 | 25.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още