IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед остави лихвите без промяна

От институцията очакват икономическите условия да позволят задържане на лихвите още известно време на настоящите рекордно ниски нива

21:45 | 28.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Фед остави лихвите без промяна

Федералният резерв на САЩ взе решение да остави основния лихвен процент в страната без промяна в границита 0 – 0,25%. От институцията очакват икономическите условия да позволят задържане на лихвите още известно време на настоящите рекордно ниски нива.

Данните, с които Фед разполага към момента, сочат, че икономиката на страната е влошила допълнително показателите си от декември досега. Жилищното строителство, индустриалното производство и работните места са се понижили, а в допълнение глобалното търсене също се свива значително, отчитат от Централната банка.

От Фед заявиха още, че са готови да купуват и дългосрочни държавни облигации, в случай, че подобни мерки са необходими за поддържане на нормалното функциониране на кредитните пазари.

Ако мярката бъде приложена на практика, тя ще е нова за Федералния резерв, който до момента изкупуваше само корпоративни и ипотечни облигации.

От Фед очакват към края на тази година икономиката да започне постепенно да се възстановява.

След решението на Фед доларът поскъпна с близо 80 пипса спрямо еврото до ниво от 1,3142. Спрямо японската йена зелената валута се повиши с около 40 пипса до ниво от 90,30.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:27 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още