IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Съветите на САЩ за поскъпване на юана били "икономическо самоубийство"

Поскъпването на юана ще се отрази лошо на растежа на Китай, който е основен генератор на ръст на глобалната икономика, смятат експерти

16:43 | 28.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Съветите на САЩ за поскъпване на юана били "икономическо самоубийство"

Новият финансов министър на САЩ Тимъти Гайтнър, който призовава Китай към политика на повишаване на курса на валутата си, дава „ужасни“ съвети, са заявили водещи специалисти по време на икономическия форум в Давос.

Да се позволи на юана да поскъпне в условията на глобалната криза би представлявало „икономическо самоубийство“ за Китай, смята изпълнителният директор на Morgan Stanley за Азия Стивън Роуч. „Никога досега не съм виждал икономика в рецесия доброволно да повишава стойността на валутата си. Това е ужасен съвет“, е казал специалистът в един от панелите на форума, предава Bloomberg.

Подобно мнение по въпроса има и главният икономист на Световната банка Джъстин Лин, според когото поскъпването на юана би се отразило „лошо на растежа на Китай“, който в момента е основен генератор на ръст на глобалната икономика.

„Ругаенето от Вашингтон към Пекин няма да доведе до промяна“, смята пък финансовият министър на Южна Африка Тревор Мануел.

Гайтнър, който официално пое поста на финансов министър преди два дни, заяви преди седмица, че Китай манипулира валутния си курс. Този извод бил направен на база анализи на новия президент Обама и икономически екип от експерти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:17 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още