IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рублата отново се обезцени

Спрямо кошницата от евра и долари днес рублата отстъпи с 0,6% до ниво 37,2622

15:22 | 23.01.09 г.
Рублата отново се обезцени

Руската рубла отстъпи позиции, след като Руската централна банка разшири коридора, в който поддържаше курса на валутата спрямо кошница от платежни единици, в която участват еврото и щатският долар.

Този път рублата се обезцени с 1,5% до 33,1073 за долар или с 1,8% от началото на седмицата, което представлява шести поред седмичен спад. Спрямо кошницата от евра и долари, днес рублата отстъпи с 0,6% до 37,2622.

Руската централна банка позволи на рублата да се търгува в по-широки граници спрямо кошницата от евра и долари, или до стойност от 41, след като валутните резерви на страната отчетоха остър спад. От август насам те са намалели с близо 30 на сто, като по-голямата част са използвани от централната банка за предпазване на рублата от рязка обезценка.

Само миналата седмица валутните резерви на централната банка се стопиха с 30 млрд. долара.

Вчера РЦБ зяави, че ще позволи на пазарните фактори да определят разменното съотношение на рублата, като преди това анализатори прогнозираха смяна на валутния режим в посока свободно плаване.

"Това е покана към спекулантите да тестват колко бързо рублата може да стигне до 41", коментира действията на Руската централна банка Улрих Льойхтман от базираната във Франкфурт Commerzbank AG. "Те искаха да намалят спекулативния натиск, но сега те дадоха на пазара добра причина за неговото увеличение", допълни той пред Bloomberg.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:50 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още