IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

САЩ обвиниха Китай в манипулация на валутния курс

Новият финансов министър на Америка призова за „агресивни“ дипломатически действия за промяна на политиката на Пекин

09:54 | 23.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
САЩ обвиниха Китай в манипулация на валутния курс

Новият финансов министър на САЩ Тимъти Гайтнър, който вчера получи одобрението на Сената за заемане на поста, отправи обвинение за „манипулиране“ на валутния курс от страна на Китай и се обяви за „агресивни“ дипломатически действия, които да накарат Пекин да промени политиката си, съобщава FT.

Коментарите на Гайтнър вероятно ще доведат до увеличаване на напрежението между САЩ и Китай, след като в края на миналата седмица прехвърчаха искри заради обвинение от страна на бившия вече финансов министър Хенри Полсън, че политиката на Пекин е допринесла за глобалната кредитна криза.

Изказването на Гайтнър е от огромно значение, защото е едно от първите публични изявления на новата администрация. Според анализатори това показва, че въпросът ще е сред ключовите моменти във външните отношения на правителството на Барак Обама. Темата беше обсъждана и при предишното управление, но критиките не са стигали до официално обвинение към Китай в манипулации, коментира вестникът.

Изказването на Гайтнър е било направено в отговор на въпроси, отправени от американските сенатори, и е било написано предварително. Новият финансов министър е заявил, че „президентът Обама, подкрепен от заключенията на широк кръг икономисти, смята, че Китай манипулира своята валута“. Според Гайтнър Обама би „използвал агресивно всички дипломатически средства, за да търси промяна“ във валутната политика на Китай.

След изказването на Тимъти Гайтнър цената на дългосрочните американски правителствени облигации се понижи, тъй като сред пазарните участници се породиха опасения, че Китай може да ограничи покупките на американски активи. Към момента азиатската държава е най-големият чужд притежател на американски държавни ценни книжа след Япония.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:41 | 28.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още